از بوم پرسونا میتوان چهره و نامی به بخش مشتری بخشید و قدم گذاشتن در کفش مشتری را تجربه کرد. پرسونا ها صحبت در مورد مشتریان و ویژگی های آنها را ملموس تر کرده و مراجعه به الگوی ویژگی ها را آسان تر میکنند. پرسونا ها ایجاد و اشتراک مدل های ذهنی را ممکن میکنند که در مورد چندین نوع مشتری زبان مشترک دارند.
بوم پرسونا (Persona Canvas) در نه بخش مختلف سازمان یافته است. بوم پرسونا به شما یک خوانایی آسان از پرسونا افراد پس از پایان کار میدهد.
بوم پرسونا ابزاری است که به کمک آن میتوان به یک بخش از مشتریان، نام و ظاهری تخصیص داد تا راحتتر بتوان دنیا را از نگاه آنها نظاره کرد. پرسوناها صحبت کردن در مورد مشتریان و خصوصیات آنها را ملموستر و مشخصتر میکنند که به کمک آنها راحتتر میتوان به الگویی از خصوصیات ارجاع داد. پرسوناها ایجاد و همرسانی مدلهای ذهنی و همچنین داشتن زبانی مشترک درباره انواع مشتریان را ممکن میسازند.
مهمترین عنصر در هر پرسونا نمایندگی خود شخص است. قلب بوم در مرکز ، نیاز شما را مشخص میکند. هدف چیست؟ در تلاش است تا به چه چیزی دست یابد؟ با تکمیل نمایندگی فرد ، در قسمت پایین جایی برای افزودن اطلاعات شناسایی مانند نام و نقش و سایر حقایق جمع آوری شده وجود دارد.
مورد بعدی که برجسته است ، تقسیم پرسونا به سمت چپ و راست است. در سمت چپ فضای لازم برای جنبه های منفی است که فرد باید در زندگی خود با آن روبرو شود ، مانند ترس و روند با تأثیرات منفی است. طرف راست جنبه های مثبت وجود دارد. با استفاده از این تقسیم چپ / راست ، گرفتن تصویری از آنچه در زندگی پرسونا شما میگذرد بسیار آسان تر میشود.
نحوه استفاده از بوم پرسونا
این بوم به شما کمک میکند تا پرسونا های شخصی خود را بسازید.
نام و نقش : دادن یک نام و نقش واقعی به پرسونا کمک میکند تا آنها را در واقعیت ببینید. استفاده از یک شخص واقعی حتی مورد بهتری است.
نمای کلی : بوم به گونه ای طراحی شده است که ترسیم نمودن شکل ظاهری مشتری در بالای آن را برای شما آسان میکند. فرد مورد نظر مرد یا زن است؟ او خوشحال یا غمگین است؟ آیا آنها لباسهای خاصی میپوشند؟ یک تصویر غنی بسازید.
نیاز : در پایان، ما میخواهیم به تلاش برای شناسایی نیازها برای پرسونا بپردازیم. آنها واقعاً چه میخواهند؟ آنها چه تصمیمی میگیرند؟ بقیه موارد بوم به بزرگنمایی کمک میکند.
روندهای مثبت : روندهای مثبتی که شخص در زندگی خود تجربه میکند کدامند؟
فرصت ها: فرصت های مثبتی که شخص در زندگی خود تجربه میکند چیست؟ اینها میتواند در کار یا زندگی خصوصی باشد.
امیدها : نسبت به آینده چه امیدهایی دارد؟
روندهای منفی : روندهای منفی که شخص در زندگی خود تجربه میکند کدامند؟
دردها : مشکلاتی که شخص در زندگی خود تجربه میکند چیست؟ اینها میتواند در کار یا زندگی خصوصی باشد.
ترس ها : چه ترس هایی برای آینده دارد؟
راهنمای گام به گام بوم پرسونا
۱) هدف خود را مشخص کنید
چرا پرسونایی را ایجاد میکنید؟ شما میخواهید به چه چیزی برسید؟ آیا میخواهید یک پرسونا برای طراحی ایجاد کنید؟ برای بازاریابی و فروش؟ یا برای اعتبار مشتری؟ اگرچه مراحل پیگیری یکسان است ، اما دانستن اینکه روی چه چیزی باید تمرکز کنید به شما کمک میکند تا سوالات درست را مطرح کنید و نتیجه بهتری بگیرید.
۲) جمع آوری داده ها
این مرحله حیاتی است. همانطور که دیدیم ، اساس پرسونا ها بر اساس داده های واقعی است. از طرف دیگر ، جمع آوری داده ها میتواند بسیار وقت گیر باشد ، به خصوص اگر شما به خوبی نمیدانید که به دنبال چه چیزی میگردید. که به تازگی اگر یک سفر طراحی جدید را شروع میکنید ، این امر اتفاق خواهد افتاد.
شما باید کمی وقت و انرژی صرف تحقیق کنید ، اما در عین حال ، میتوانید با ارائه آنچه که فکر میکنید برای شخص مربوطه است ، شروع کنید و فرضیات خود را صریح بیان کنید. تحقیقات و فرضیات شما باید مورد تأیید قرار گیرند.
نکته مهمی که باید بخاطر بسپارید این است که سعی نکنید در اولین تلاش خود یک پرسونا کامل ایجاد کنید. چنین پرسونای کامل نه تنها وجود ندارد ، بلکه صرف زمان زیاد برای تحقیق یا ارائه داستان ها ، حتی اگر چنین باشد ، شما را به آنجا نمیرساند. ارزش واقعی در اعتبار سنجی است.
۳) داده ها را دسته بندی کنید
در این مرحله ، داده های تحقیقاتی خود را فیلتر کرده و دسته بندی میکنید. یک روش موثر برای انجام این کار در قالب کارگاه است. با تیم خود ، ۳۰-۴۵ دقیقه وقت بگذارید تا از هر یک از اطلاعات کشف شده استفاده کنید.
سعی کنید ببینید کدام یک از دسته ها به خوبی با هم مطابقت دارند و ۳-۵ دسته تهیه کنید. هر یک از دسته ها باید مجموعه ای از اطلاعات جمعیتی ، احساسات ، نقل قول ها و … را داشته باشد. به دنبال موضوعات و ویژگی های خاص ، مرتبط و جهانی برای طبقه بندی باشید.
وقتی دسته بندی اول را انجام دادید ، یک قدم به عقب برگردید. آیا دسته های شما به اندازه کافی مشخص است؟ یا آیا همه آنها بر روی داده های یکسانی تمرکز کرده اند؟ آیا آنها منطقی هستند؟ آیا جالب ترین بخش تحقیقاتی که کشف کرده اید در دسته ها گنجانده شده است؟ اگر به هر یک از این سوالات پاسخ “نه” دادید ، دسته های خود را تنظیم کنید.
۴) پرسونا های خود را تعریف کنید
گام بعدی این است که دسته های خود را بردارید و آنها را به پرسونا تبدیل کنید. برای انجام این کار ، یک پرینت از بوم پرسونا را بالای هر دسته بچسبانید. با مشاهده داده های دسته بندی شده ، بوم را پر کنید.
- نام و نقش : با انتخاب یک نام و نقش برای دسته بندی خود و تعریف سایر حقایق جمعیتی مرتبط شروع کنید.
- اهداف : سپس ، به یک هدف برسید. پرسونا شما سعی در رسیدن به چه چیزی دارد؟ کاری که آنها سعی میکنند انجام دهند چیست؟ مشکلی که آنها میخواهند حل کنند چیست؟ نگرشی که آنها نسبت به این هدف دارند چیست؟ آیا درد یا فرصت خوبی است؟
- روندها : بعد ، داده هایی را که کشف کرده اید مرور کنید و سعی کنید روندهای مثبت و منفی را پیدا کنید که بر زندگی روزمره پرسونا شما تأثیر میگذارد. چه چیزهایی در جهان آنها اتفاق میافتد که آنها را تحت تأثیر قرار میدهد؟ این میتواند از افزایش هوش مصنوعی یا تغییرات آب و هوایی گرفته تا افزایش محبوبیت باشد. آنچه مربوط است کاملاً به پروژه شما بستگی دارد.
- دردها ، فرصت ها ، امیدها و ترس ها : گام بعدی پر کردن دردها و فرصت ها و امیدها و ترس ها است. دردها مواردی است که مانع رسیدن پرسونا شما به هدف میشود. آنها در زندگی روزمره با چه چیزی دست و پنجه نرم میکنند. فرصت ها به پرسونا شما کمک میکند تا به هدف خود برسید. ترس چیزهایی است که امیدوارند در آینده اتفاق نیفتد و امید چیزهایی است که دوست دارند در آینده اتفاق بیفتد. ترس و امیدواری در افراد میتواند بسیار زیاد باشد.
- نقل قول ها : در آخر ، برای هر شخص نقل قول کنید. چه موردی میتواند گفتن مورد معمولی برای آنها باشد؟ از تحلیل احساسات و تحقیقات آنلاین به عنوان پایه استفاده کنید.
۵) یک تصویر غنی ایجاد کنید
مرحله بعدی ایجاد یک “تصویر غنی” از پرسونا شما است. بوم پرسونا برای این کار طراحی شده است. شما فقط باید از مشاهده بوم ، تصویری کامل از پرسونا آن بگیرید.
یک تصویر کامل از ، نه تنها حقایق و نقاط داده ، بلکه پرسونا شخص ایجاد کنید.
آنها چه شکلی هستند؟ دنیای آنها چگونه است؟
با این کار میتوانید زیاده روی کنید ، اما در تکرار اول ، منطقی است که آسان پیش بروید: بالاخره ممکن است کار شما پس از اعتبارسنجی از بین برود. میتوانید شخص را روی بوم بکشید یا عکس ، نقل قول و … را روی آن بچسبانید. از شخص ، محیط زندگی وی و موارد مهم آنها کلاژ ایجاد کنید.
بعد از اتمام کار ، کمی وقت بگذارید تا یک روز از زندگی پرسونا را بگذرانید. با تیم خود ، چند لحظه مهم در طول روز آنها را ترسیم کنید. ببینید آیا میتوانید این لحظات را به بوم خود اضافه کنید یا خیر. اگر این کار را نکنید ، پرسونا به عنوان دو پایگاه داده باقی میماند و هیچ کس ارتباط “شخصی” پیدا نمیکند.
۶) فرضیات خود را علامت گذاری کنید
از پرسونایی که ایجاد کرده اید رد شوید و موارد معتبری را که به آن اضافه نکرده اید یا مستقیماً از داده ها کپی نکرده اید ، علامت گذاری کنید. اینها فرضیات شماست.
سپس ، یک فرض اضافی ایجاد کنید: اینکه ۳-۵ نفری که تعریف کرده اید به طور دقیق کل مخاطبان شما را پوشش میدهد. هنگام اعتبار سنجی ، احتمالاً پرسونا های گمشده را پیدا خواهید کرد.
۷) فرضیات خود را اعتبار سنجی کنید!
این مرحله مورد مهم دیگری است. خوشبختانه نیازی به صرف زمان و انرژی زیادی نیست. به احتمال زیاد ، شما به هر حال با مشتریان بالقوه صحبت خواهید کرد ، بنابراین اگر این کار را انجام دادید ، برخی از سوالات مربوط به پرسونا خود را ترکیب کنید.
اگر اهداف ، نگرش ها و ترجیحاتی را که ترسیم کرده اید واقعاً وجود دارد ، موارد را آزمایش کنید. در اکثر موارد کاملاً مطابقت نخواهند داشت و این خوب است.
روش دیگر اعتبار سنجی ، تلاش برای یافتن تعدادی از مخاطبان هدف خود و مصاحبه حضوری با آنها است. با استفاده از پرسونا خود به عنوان راهنما ، سوالات مصاحبه را ارائه دهید و پس از اتمام کار ، ببینید آنچه پیدا کردید با پرسونا شما مطابقت دارد یا اینکه کاملاً مغایرت دارد.
۸) گام های بعدی: فرآیند تکرار
اکنون که پرسونا خود را تأیید کردید ، وقت آن است که مشکلات را پیدا کرده و آنها را برطرف کنید. برای انجام این کار ، به مرحله ۱ برگردید و از آنجا ادامه دهید. البته این بار احتمالاً نیازی به شروع کار از ابتدا نخواهید داشت ، بنابراین کارهای کمتری برای انجام کار وجود خواهد داشت.
یک پرسونا هرگز به طور کامل “انجام” نمیشود. در طول سفر طراحی خود مجدداً آن را مرور کرده و دوباره به آن مراجعه کنید.